Onderhoud

Ons hoogwaardige leer behandelen en voeden

Onze Vintage Handmade laarzen worden van hoogwaardig leer gemaakt dat speciaal behandeld is. Daardoor is het waterafstotend, droogt het snel en blijft het zacht en soepel. Omdat leer een natuurproduct is, heeft het onderhoud nodig. Behandel het leer daarom regelmatig met onze Vintage gel. Zo voorkom je uitdroging van het leer en houd je het leer mooi en soepel. Je kunt hiervoor de speciale Vintage Handmade reinigingskit bestellen.

Het membraan dat de laarzen waterproof maakt, zit direct achter het leer en is voorzien van miljarden microporeuze poriën. Om de waterafstotende eigenschap van de laars te versterken, kun je Vintage Handmade verzorgende producten gebruiken. Zo kan het leer zich niet volzuigen met water en de ademende werking belemmeren.

Je laarzen reinigen

Als je laarzen vies zijn geworden door modder of vuil kun je dit eerste vuil verwijderen met een doek of borstel. Daarna breng je met een spons of doek de leathercleaner met draaiende bewegingen aan. Nadat het vuil is verdwenen wrijf je de laarzen even met een schone doek na. Hierna kun je ze het beste 48 uur laten drogen en ze vervolgens met Leathergel behandelen voor een optimale bescherming.

Na aanraking met zuren uit mest, met zoutwater en/of sneeuw kun je de laarzen en zolen het beste met een goed vochtige spons schoonmaken. Aanraking met pekel, mest en zeewater kan lekkage veroorzaken.

Het leer drogen

Zijn de laarzen nat geworden, bijvoorbeeld door het reinigen? Verwijder dan eerst de inlegzolen en laat de laars vervolgens minstens 48 uur op een natuurlijke manier drogen aan de lucht voordat je het leer verder behandelt. Gebruik hiervoor nooit een geforceerde warmtebron, dat vinden onze laarzen niet fijn. Om de vorm goed te houden, kun je een spanner en kranten gebruiken.

Vragen of klachten?

Op Vintage Handmade laarzen zit een jaar garantie (niet op slijtage). Bij vragen of klachten kun je met de laarzen en je aankoopbewijs naar je Vintage dealer teruggaan voor een eerste beoordeling. Een aantoonbare productiefout is een gegronde klacht. In het geval van reparatie of garantie zal de dealer de laarzen opsturen naar Paul Company. De doorlooptijd is ongeveer 2 weken.

Heb je een andere vraag over de laarzen? Neem dan contact op met de winkel waar de laarzen zijn gekocht.

Voorkom schade

Om zo lang mogelijk van je nieuwe aanwinst te genieten, want je kunt je Vintage Handmade laarzen straks niet meer missen, geven we je graag een paar tips om schade te voorkomen en eventueel te repareren:

  • Door slijtage van binnenuit, door bijvoorbeeld het schuren van teennagels, kan aan de voorkant van de laars een gaatje in de binnenvoering komen. Dit kan voorkomen worden door je goed te laten adviseren over de juiste maat. Ook de anatomie van je voet en de verzorging van je teennagels spelen een grote rol bij dit type slijtage. Deze schade valt niet onder de garantie. Reparatie is helaas niet mogelijk.
  • Smeer geen vet, zoals zadelvet, op de laarzen. Gebruik in plaats van vet liever Vintage Handmade gel. Vet dringt namelijk door het leer heen waardoor de poriën dicht gaan zitten, het leer verzadigd raakt en het gevoel van lekkage kan ontstaan. Niet alleen verdwijnt hierdoor het ademend vermogen, je voeten kunnen ook koud en nat/klam gaan aanvoelen. Deze klacht valt niet onder de garantie. Herstel is helaas niet mogelijk.
  • Als de voet te veel speling heeft in de hielkap, kan de binnenvoering bij het hak-/hielstuk wegslijten waardoor er lekkage ontstaat. Voorkom dit probleem door je goed te laten adviseren over de maat. Wanneer de anatomie van je voet grote invloed heeft op dit type slijtage, kun je ervoor kiezen een inlegzooltje in de laars te leggen. Zo komt je voet iets hoger te staan, waardoor hij minder op en neer zal schuiven.
  • Vintage Handmade laarzen zijn waterproof. Het waterproof membraam reikt tot net boven je enkel. Je kunt er dus met gemak mee door de regenplassen lopen zonder natte voeten te krijgen, maar langdurig door een sloot of vijver lopen? Nee, dat is niet zo’n goed idee, want leer absorbeert water, in tegenstelling tot rubber. In enkele gevallen kan het voorkomen dat water tussen het leer en het membraam komt. Deze lekkage valt niet onder de garantie.
  • Door het tegen elkaar schuren tijdens het lopen, slijten ritsen, leer en stiksels aan de binnenzijde. Eerst zullen alleen de stiksels slijten. Wanneer je er te lang mee doorloopt, verdwijnt zelfs het leer. Vaak is het loop- patroon van de consument hier de oorzaak van. Deze vorm van slijtage valt niet onder de garantie.
  • Als gevolg van het stappen op scherpe voorwerpen kan de zool breken. Deze schade valt buiten de garantie, evenals de slijtage van zolen door gebruik. Het opnieuw laten verzolen van de laarzen is mogelijk. De zool zal dan weer vastgeplakt worden. Wanneer je zelf al met lijm aan de slag bent geweest, vervalt de garantie ook.
  • Schade aan de laarzen door oneigenlijk gebruik, bijvoor-beeld door het uitmesten van stallen of bij industriële toepassingen, valt niet onder de garantie. Deze klacht valt niet onder de garantie. Reparatie is in sommige gevallen mogelijk.

Om de laarzen in een zo goed mogelijke staat te houden, raden wij aan om onze speciale Vintage Handmade reini-gingskit te gebruiken. Deze reinigingskit is verkrijgbaar bij de winkel waar je de laarzen hebt gekocht, maar eventueel ook online te bestellen. Volg daarnaast onze onderhouds-adviezen op. Het is verstandig de reinigingshandelingen regelmatig uit te voeren. Zo blijven je laarzen er niet alleen mooi uitzien maar ook optimaal presteren!

Onderhoud

Onderhoud

Onderhoud